Ridskola


Välkommen till Åsa Gård I&D ’s ridskola! För barn och vuxna – så klart!

Hästen kan allt från födseln som ligger i hästens naturliga rörelser.
Ryttaren är den som kan lära sig att förmedla sina önskemål.
Hästar kan stanna, svänga, vända på bakbenen…
Ryttaren kan lära sig att kommunicera med hästen så att hästen kan förstå.

På Åsa Gård finns det härlig skogsomgivning, stora fina naturliga hagar samt en ridbana (20 x 40 meter). I vårt stall har vi utrymme för att kunna rykta hästarna inomhus vid regn eller mycket blåst, en mysig sadelkammare samt två stora boxar – boxarna används dock nästintill aldrig eftersom våra hästar lever ute året runt, 24 timmar om dygn. På sommaren är de på bete och har tillgång till vindskydd, på vintern går de på så kallad ”lösdrift”.

 Våra ridlektioner pågår i en timme ”plus” (45 minuter ridning och ca. 15-30 minuter för att rykta, sadla mm.) Ridlekis för de allra minsta delas upp oftast 30 min./30 min. och innebär lite mer hästpyssel runt ponnyn för att blir mer van med olika uppgifter.

Innehållet beror precis på dig – vad kan du redan och vad vill du lära dig?

Problem med din häst? Läs här.

Vi kombinerar alltid teori med praktik under ridlektionerna.
Teorin är så jätte viktig och mycket vikt läggs på hästens naturliga beteenden för att kunna förstå hästen så bra som möjligt och för att kunna lära sig att umgås med hästen på ett bra sätt.

Hos oss behöver du inte binda upp dig hela terminen. Vi lägger upp lektionstillfällen efter ett schema som passar dig och oss. Tider finns både på veckodagarna och helgdagar – morgon, middag, kväll – enligt överenskommelse.

Börjar man rida regelbundet hos oss så köper man ett fem tillfällen kort, fortsätter man efter fem tillfällen så sjunker priset och man övergår till ”regelbunden ridkund” och får därmed olika förmåner.
Max storlek på ridgrupperna är fyra personer. Både ryttarna och hästarna och vi ska känna att lektionen är lärorik, innebär fysisk och psykisk träning och naturligtvis ska vi ha rolig och kul också!

Eftersom priset beror på hur många som rider i grupp samt hur ofta man välja att rida så kontakta oss gärna för prisinformation som gäller just dig.

Vi har ridhjälmar i olika storlekar att låna. Det finns inget krav på säkerhetsväst men självklart är det bra att ha på en! Vi har några ryggskydd att låna! Det gäller inte att vara snyggast hos oss, det gäller att klä på sig efter vädret 😉

VIKTIG: rider du på olika ställen så ser till att din utrustning (kläder/skor) är tvättade innan du besöker de olika gårdarna.

Det med viktgränsen är ett mycket diskuterat ämne. Vi har just nu inga super stora hästar i vår verksamhet vilket medför att det kanske finns en plats för en ryttare på max. 90 kilo om man har ridvana. Har man ingen ridvana så ligger maxvikten på 80 kilo. OBS! Vi är olika allihopa! Min erfarenhet har visat mig att man inte bara kan gå efter siffrorna! En bra tumregel är att ryttaren som rida sin häst dagligen väger 15-20 % av hästens kroppsvikt. Smidigast är om du/ni berättar cirka längd och vikt vid mejl- eller telefonkontakt!

Jag som heter Ines är utbildad inom hästverksamhet (tysk yrkesutbildning). Jag har läst ekonomi avseende häst, turism och marknadsföring i Nederländerna (Bachelor of Commerce). Under mina studier har jag även gått en första hjälpen kurs för hästar och mycket mer. Erfarenheter inom hästhantering samt ridning har numera grundats i mer än trettio år.

År 2009-2010 deltog jag i projektet ”hästkraft i Jönköpings län”. Det var inte bara bra för språkens skull det var även många hjälpsamma ledtrådar om hur hästverksamheter i Sverige och just Jönköpings län fungerar.

Jag vidareutbildar mig löpande både genom att läsa faktaböcker, ta lektioner samt besöka olika häst clinics. Våren 2016 blev det en tölt kurs i Tyskland.
December 2018 besök på ”Pferd&Jagd” Hästmässa i Hannover, Tyskland
Blev mest imponerad av Thomas Günther
Januari 2019 ”Islandshästkurs” Leg. veterinär Sara Nyman
Februari/mars 2019 ”Tappskokurs” Andreas Elmersson, godkänt hovslagare År 2020 en del digital clinics pga covid-19

Frågor? Fråga! Mejla eller ring!

Betalning sker som insättning på BG 662-4696 eller kontant. Regelbundna ridkunder fakturerar vi, du som bara kommer en gång kan självklart får faktura eller ditt kvitto med dig.

Dessutom är vi certifierade för ”Säker hästverksamhet” och ”Säker Gård” av Länsförsäkringar/Agria.

Läs om hur bra vi mår/påverkas då vi vistas i naturen: Naturvårdsverket

VID VISTELSE / RIDNING I NATUREN TÄNK PÅ ALLEMANSRÄTTEN!

Vänligen följ Länsstyrelsen krav på hygienregler. Du kan läsa mer om detta på Jordbruksverkets hemsida här.